Home > > Blog > Veranderende rol van medewerker bevlogenheid in de gezondheidszorg
Selecteer een pagina

Veranderende rol van medewerker bevlogenheid in de gezondheidszorg

Een korte noot bij aanvang: deze post is wellicht meer van toepassing op de Nederlandse gezondheidszorg dan de gezondheidszorg in zijn algemeenheid vanwege de lokale markomstandigheden. De gezondheidszorg is altijd een markt geweest waarin de klant (patiënt) weinig tot geen invloed had: ziekenhuizen (en andere aanbieders van gezondheidszorg) zijn altijd redelijk gesloten systemen geweest waar men alleen toegang toe kreeg na een doorwijzing van de huisarts. Veelal een aanbieder waarmee de huisarts al contracten of contacten had. Dit betekend dat aanbieders van gezondheidszorg niet direct te noodzaak voelden om zich te verzekeren van een hoge klanttevredenheid.

Vandaag de dag bepalen verzekeringsmaatschappijen veelal welk ziekenhuis word bezocht: sinds het marktmodel van verzekeringsmaatschappijen en aanbieders van gezondheidszorg enkele jaren gelden is veranderd, is er een model ontstaan waarbij sprake is van een grotere marktwerking. Patiënten kiezen de zorgaanbieders waarmee de verzekeringsmaatschappij een contract heeft. De machtsverhouding die daardoor ontstaat zorgt ervoor dat zorgaanbieders meer energie moeten steken in het voeren van een efficiënt bedrijfsmodel. Reden nummer één om meer energie te steken in de bevlogenheid van medewerkers: medewerkers bepalen in grote mate de efficiëntie van de organisatie.

Vanwege het verschil in afstand tussen de patiënt en de huisarts versus de patiënt en de verzekeringsmaatschappij, kan beredeneerd worden dat klanten (patiënten) eerder zullen kiezen voor een andere verzekeringsmaatschappij dan voor een andere huisarts. Omdat verzekeringsmaatschappijen veelal verschillen in de zorgaanbieders waarmee zij contracten hebben afgesloten, word het serviceniveau veelal bepaald door de service geleverd door de zorgaanbieder. Reden nummer twee om meer energie te steken in de medewerker bevlogenheid van de organisatie: de medewerkers bepalen voor een groot deel de klantervaring van zowel de zorgaanbieder als de verzekeringsmaatschappij.

Reactie verzenden