Home > > Blog > Creativiteit ontwikkelen en behouden
Selecteer een pagina

Creativiteit ontwikkelen en behouden

Creativiteit is niet alleen van belang voor de zelfontplooiing van een persoon, maar het heeft ook effect op de ontwikkeling van organisaties. Door hevige concurrentie ligt de nadruk in het zakenleven nu vooral op innovatie en creativiteit. Het is belangrijk om creativiteit verder te ontwikkelen en daarna te behouden.

Wat is creativiteit?

Creativiteit is, in combinatie met innovatie, nodig om een organisatie en uzelf te onderscheiden van andere bedrijven en mensen. Een bedrijf met creativiteit als kernwaarde is in staat nieuwe kansen te zien en oplossingen te vinden. Het is een manier van waarnemen, denken of doen, op een vernieuwende wijze. Het kan een originele oplossing zijn voor een probleem, maar het kan ook een inventieve denkwijze of daadkrachtige aanpak betekenen. Het laatste is nodig om een idee daadwerkelijk om te zetten in een concreet plan.

Creativiteit ontwikkelen op de werkvloer

Iedere organisatie heeft creatieve werknemers nodig. Dit zijn namelijk mensen die vaak met nieuwe ideeën komen en kritische noten plaatsen bij bestaande processen. Ze zijn altijd op zoek naar vernieuwing en ze zijn in staat om out of the box te denken. Creatieve mensen vervullen dan ook een belangrijke rol bij het ontwikkelen van creativiteit op de werkvloer. Out of the box denken binnen een groep zorgt voor goede groepsdynamiek. Vooral als uw medewerkers zich op hun gemak voelen bij hun collega’s, maar ook doordat ze door het samen denken voelen dat ze op waarde worden geschat. Brainstormen zorgt er tevens voor dat de creatieve sappen gaan vloeien. Hierdoor komen meer nieuwe, innovatieve ideeën tot stand.

Creatief denken is aan te leren

Creativiteit ontwikkelen wordt gebruikt om tot een goed idee of tot een oplossing van een probleem te komen. Bent u niet zo creatief? Het is aan te leren! Hier zijn twee waardevolle tips om uw creativiteit te ontwikkelen.

1.Blijf uzelf altijd verbeteren
Het gaat hier in eerste instantie om uzelf en uw creativiteit. Creatieve mensen zijn denkers en goede projectmanagers. Zij hebben kernwaarden ontwikkeld waarin zij uitblinken. Om ergens in uit te blinken, is ervaring en kennis nodig. Dat betekent dat u nooit klaar bent met leren. Hetzelfde geldt voor uw bedrijf. Een bedrijf groeit door innovatie en bekwaam personeel. Een manier om erachter te komen of uw werknemers tevreden zijn met het bedrijf en hun leidinggevenden, is door middel van een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren.

2.Vermijd conflicten
Het enige dat funest is voor creativiteit is een conflict. Voor een creatief bestaan is het van belang om irritaties en ruzies te vermijden of op te lossen. Dit zorgt ervoor dat er geen blokkades zijn, die het creatieve proces kunnen belemmeren.